Ce trebuie să evităm pentru a păstra sănătatea creierului


Poate părea surprinzător, dar creierul nostru nu este şi nu va fi niciodată complet...nici măcar la bătrăneţe, el modificăndu-se permanent, în funcţie de activitatea pe care o întreprindem. 


Acesta este motivul pentru care avem libertatea de a-i oferi cât mai multe provocări, atât de dragi lui.

De fiecare dată când ne gândim la ceva nou, învăţăm sau exersăm, creierul se modifică şi formează noi conexiuni nervoase.

Un exemplu îl reprezintă creierul muzicienilor şi în special al pianiştilor. Aparent, creierul acestora este asemănător cu al non-muzicienilor. Dar în interior totul este reconstruit: în zona în care este percepută muzica, muzicianul dispune de mai multe celule activate şi programate decât în cazul altor oameni. 
Astfel, pianiştii îşi dezvoltă atenţia şi îşi antrenează auzul, capacitatea de percepţie a tonurilor, a timbrului sunetelor şi a melodiilor. De asemenea, ei stăpânesc o coordonare perfectă între citirea notelor, ascultarea lor şi mişcarea degetelor, astfel încât pot interpreta, fără greşeală, chiar şi cele mai dificile partituri.

Succesul unui creier sănătos şi performant se bazează şi pe comunicarea eficientă dintre neuroni

Limbajul comunicării între aceştia este de natură chimică, întrebările şi răspunsurile constănd în transmiterea de molecule. De aceea este necesar să asigurăm creierului, prin alimentaţie, toţi nutrienţii de care are nevoie.

Celulele creierului comunică permanent între ele, noaptea fiind o activitate cerebrală foarte intensă în care apar vise, se înmagazinează gânduri şi sentimente. Acesta este motivul pentru care se recomandă un somn odihnitor.

Important este numărul neuronilor, dar mai ales numărul conexiunilor dintre aceştia
 
Există convingerea, conform căreia senectutea este asociată inevitabil cu senilitatea şi scăderea performanţelor intelectuale. 

Din fericire, s-a constat că lipsa memoriei, scăderea concentrării şi a capacităţii de învăţare nu sunt consecinţe ale procesului de îmbătrânire, ci mai degrabă a unor stări patologice sau a unei slabe irigări cerebrale.
Chiar dacă numărul neuronilor scade cu trecerea anilor scade, această pierdere poate fi compensată prin noi conexiuni între celulele rămase. Dovadă sunt unii vârstici peste 70 ani, care nu şi-au pierdut memoria, judecata şi care par a sfida natura.

În schimb, cu cât am produs, în anii tinereţii, mai multe conexiuni între neuroni şi cu cât sunt mai dese reţelele de comunicare, cu atât este mai mare şansa creierului de a funcţiona mai bine la bătrâneţe.

Cei mai mari duşmani ai creierului sunt:

1. Irigarea insuficientă

Presupune lipsa de oxigen şi de substanţe nutritive, ceea ce scade performanţa celulelor cerebrale. Este şi motivul pentru care este de dorit combaterea timpurie a aterosclerozei.

2. Dezechilibrul glandei tiroide

O hipofuncţie a acestei glande afectează în mod nefericit gândirea şi performanţa cerebrală.

3. Depresia (nu starea melancolică sau de tristeţe trecătoare)

Această afecţiune semnalează un deficit al neurotransmiţătorilor de tip serotonină, ce alterează dispoziţia celor afectaţi.

4. Leziunile craniene

Pot duce la o îmbătrânire prematură a creierului, datorită inactivării zonelor afectate.

6. Somniferele

Pe termen lung, excesul de somnifere are un impact negativ asupra creierului, motiv pentru care se administrează cu prudenţă.

7. Alcoolul 

Orice beţie are drept consecinţă şi moartea unor neuroni, puţin observată în cazul consumului ocazional, dar atât de evidentă în cazul consumatorilor cronici de alcool.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu