De ce este atât de important să ne expunem, fără exces, la soare

 
O ştim cu toţii: fără prezenţa soarelui, viaţa pe Terra  nu ar fi posibilă! 
Fie că susţine fotosinteza plantelor, existenţa anotimpurilor, un bronz de invidiat sau un moral optimist, lumina soarelui este o binecuvântare a naturii.  

 
În ceea ce priveşte sănătatea, ea ajută organismul la producerea, în piele, a vitaminei D !
În mai puţin de 15 minute de expunere la soare putem acumula necesarul zilnic de vitamina D, ceea ce înseamnă, pentru un adult, 200 – 400 UI, respectiv 5-10 micrograme.

Cu toate acestea, ne putem întreba de ce eschimoşii şi scandinavii, din întunecatul arctic, nu suferă deformări ale oaselor mai mult decât ceilalţi locuitori ai planetei. Răspunsul, în acest caz, este consumul mare de peşte bogat în vitamina D.

Beneficiile vitaminei D nu sunt de neglijat, fie că ne referim la prevenirea Osteoporozei, Rahitismului sau chair a Cancerului.

Astfel, printr-un aport optim de Calciu şi de vitamină D prevenim Osteoporoza, afecţiune în care oasele se demineralizează, devin poroase, dor şi pot suferi cu uşurinţă fracturi. Cei afectaţi devin tot mai mici şi mai cocoşaţi. 
Prevenţia acestei boli, care afectează în special femeile, poate fi făcută începând cu vârsta de 30 de ani!

Vitamina D combate şi rahitismul, fapt pentru care este recomandată copiilor şi sugarilor. Simptomele rahitismului includ: oprirea creşterii în greutate, dezvoltarea întârziată a dentiţiei, craniu moale (la sugari) şi deformări ireversibile ale oaselor. Copiii care primesc suplimente de vitamina D de la vârsta de un an prezintă un risc cu 80 % mai scăzut în dezvoltarea diabetului de tip 1 (insulino-dependent). 

De asemenea, s-a constat că Vitamina D împiedică transformarea celulelor normale în celule cancerigene şi întăreşte sistemul imunitar. Este explicaţia pentru faptul că  în partea de nord a SUA, frecvenţa cancerului de sân şi de intestin este de două ori mai mare decât în partea sudică, însorită.

Mai mult chiar, vitamina D a fost considerată drept un factor de ameliorare în cazul psoriazisului, a dispoziţiei generale şi a comportamentului.

Cele mai active forme ale vitaminei D sunt vitaminele D2 şi D3

În alimentele de origine vegetală se află ergosterolul (provitamina D2), care sub influenţa razelor UV produce, în piele, vitamina D2 (ergocalciferol).

Vitamina D3 mai este denumită şi colecalciferol. Sub această formă se află vitamina D în alimentele de origine animală, în special în uleiul de peşte.

În suplimente însă, vitamina D3 se dovedeşte a fi superioară oricărei alte combinaţii de vitamina D. De asemenea, studii au demonstrat că cele mai potrivite pentru prevenirea Osteoporozei sunt combinaţiile dintre Calciu şi D3, care se  vor administra  în lunile anului ce conţin litera R în denumirea lunii.

Alimentele cu un conţinut ridicat de vitamină D sunt : hering, somon, sardine, păstrav, ouă, unt, lapte, ciuperci champignon.

Astfel, printr-o dietă adecvată sau prin expunere la soare (fără exces) asigurăm rezervele de vitamina D, atât de necesare unui organism sănătos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu