Redescoperă potenţialul vitaminelor B

Celula este mai optimistă şi mai energică în compania vitaminelor B, asigurându-ne, astfel, un sistem nervos echilibrat, un metabolism activ şi un proces de regenerare celulară accelerat.
Cu alte cuvinte, cu ajutorul vitaminelor B ne putem construi o viaţă afectivă sănătoasă, putem beneficia, din plin, de energie fizică şi mentală şi ne putem bucura atât de imunitate cât şi de o convalescenţă redusă.

B-urile fac parte din familia vitaminelor hidrosolubile, ai cărei membrii mai importanţi sunt : B1 (tiamina), B2(riboflavina), B3 (niacina), B5 (acidul pantotenic), B6 (piridoxina), B7 (biotina), B9 (acidul folic), B12 (ciancobalamina). B4(colina) a fost scoasă ulterior din această numeroasă familie.

Ca într-o familie unită, vitaminelor B le place să acţioneze împreună, valorificându-şi una alteia potenţialul. Ex: B2 transformă vitamina B6 în forma sa activă, B6 susţine sinteza vitaminei B3 din triptofan, iar vitamina B12 activează acidul folic.

Flora intestinală joacă un rol extrem de important în sinteza şi absorbţia vitaminelor B. Astfel, o floră microbiană compromisă va încuraja dezvoltarea unor populaţii neprietenoase de bacterii şi fungi, care vor priva organismul de vitaminele şi mineralele necesare.
Cu excepţia vitaminei  B12 (singura depozitată în ficat, ce poate asigura rezerve pentru 6 ani), restul vitaminelor B necesită un aport zilnic.

Cea mai frecventă este carenţa de vitamina B6, cele mai rare fiind de B5,B7,B12.
În general, deficitul de B-uri se datorează unei alimentaţii necorespunzătoare, stresului, abuzului de medicamente, alcool, tutun, unor afecţiuni acute sau cronice.

Când lipsesc, la nivel organic, au de suferit: creierul, pielea şi mucosele, stomacul şi intestinul.
Astfel, pot apare una sau mai multe din următoarele simptome : stare de oboseală, tulburare a somnului, agresivitate, depresie, frică, apatie, durere de cap ori migrenă, concentrare scăzută, dureri ale nervilor (polineuropatii), sindrom premenstrual, piele înroşită cu descuamări, dermatite, eczeme, crăpături ale buzelor, greaţă, vărsături, diaree, infecţii repetate.

Echilibrul hormonal determină starea noastră de bine

La nivel biochimic, formula fericirii este relativ simplă : vitamine plus albumină.
Atunci când hormonii sunt secretaţi şi transmişi corespunzător, avem o stare de armonie interioară,  răspundem constructiv în condiţii de stres şi beneficiem de un maxim de concentrare şi vitalitate, necesar îndeplinirii oricărui obiectiv.
Vitaminele B constituie preţioase materiale de construcţie în proiectul neurotransmiţatorilor, alături de albumină. Astfel  sunt “fabricate”:

  • serotonina – hormonul armoniei interioare;
  • melatonina – mediatorul somnului liniştit;
  • noradrenalina – hormonul impulsului spre acţiune;
  • dopaminei – mediatorul chimic al creativităţii, bunei dispoziţii şi a stării lipsite de griji;
  • acetilcolinei - susţinătorul memoriei şi a puterii de concentrare.


Viteza metabolismului este direct proporţională cu aportul vitaminelor  B

În general, vitaminele dictează viteza metabolismului nostru şi buna lui desfăşurare. Un metabolism eficient înseamnă energie, rezistenţă la efort şi absenţa tendinţelor de îngrăşare.

Vitaminele B contribuie la :

  •  transformarea hidraţilor de carbon în glucoză şi glicogen, arderea şi stocarea grăsimilor, participând  la producerea de energie;
  •  descompunerea proteinelor în aminoacizii necesari structurilor proprii organismului;

Regenerarea celulară se află în strânsă dependenţă de vitaminele B

În procesul de regenerare celulară, complexul de B-uri asigură “repararea” ADN-ului şi intervine în metabolismul albuminic.
Conform planului de construcţie al genelor, albuminele din hrană sunt transformate în mii de structuri diferite de albumine proprii, în scopul reparării şi reconstrucţiei miliardelor de celule ale organismului, pentru creearea celulelor sistemului imunitar, pentru dezvoltarea muşchilor şi pentru construirea hormonilor şi a mediatorilor.

Vitamina B1 întăreşte memoria

Vitamina B1 încetineşte descompunerea acetilcolinei, neurotransmitătorul responsabil cu stocarea amintirilor. Astfel aportul acesteia influenţează capacitatea de învaţare şi memoria. Bolnavii de Alzheimer secretă din ce în ce mai puţină acetilcolină, motiv pentru care memoria este ireversibil afectată.
În lipsa vitaminei B1 şi a colinei (B4) nu se poate secreta acetilcolina. Astfel stratul umed-uleios care protejează neuronii la exterior se usucă şi zone întregi din creier mor.

Vitamina B2 arde, fără milă, grăsimea şi regenerează glutationul

Celula de grăsime ar trebui să depoziteze doar temporar grăsimea, până când aceasta este transformată în energie. În cazul unui deficit de B2 “uzinele” nu funcţionează la adevărata lor capacitate, iar grăsimile rămân stocate o perioadă mai lungă de timp.
După 20 de minute de alergat, grăsimile încep să ardă sub formă de energie  majorând, implicit, consumul de B2.
De asemenea, vitamina B2 regenerează glutationul – antioxidantul propriu organismului, unul dintre cei mai importanţi captatori de radicali liberi.

B3 combate melancolia şi depresia

Ciocolata este frecvent utilizată pentru a depăşi o stare de tristeţe, deoarece aceasta creşte nivelul serotoninei şi asigură o senzaţie rapidă de confort psihic. Spre deosebire de ciocolată, hormonii fericirii obţinuţi din triptofan cu ajutorul vitaminei B3, nu îngraşă.

B6 întăreşte  musculatura, optimismul şi imunitatea

Pentru a “face muşchi” este nevoie de o cantitate suplimentară de proteine. Pentru ca aceste proteine să fie valorificate este necesar un aport de B6.
Vitamina B6 mai participă şi la formarea neurotransmitătorilor, determinând astfel lumea sentimentelor noastre, acţiunile şi calitatea somnului.
De asemenea, reacţiile de apărare necesită anabolismul rapid al mediatorilor chimici şi al celulelor sistemului imunitar din albumină, fapt ce se poate realiza cu ajutorul vitaminei B6.

B9 (acidul folic) susţine creştere, diviziunea celulară şi tonusul psihic

Conţinutul real de acid folic din alimente este scăzut, datorită faptului că acesta este extrem de sensibil la temperatură ridicată, lumină, aer, depozitare, acizi. Astfel este recomandat aportul acidului folic de sinteză.
Avorturile, malformaţiile nou-născutului, atacurile de cord, oboseala şi depresiile pot fi evitate cu un supliment de acid folic.

Vitaminele B6, B9(acidul folic) şi B12, duşmanii de temut ai homocisteinei

Aceste trei vitamine dezasimilează un produs intermediar, foarte periculos, în cadrul metabolismului albuminic: homocisteina. Această moleculă este mai ascuţită decât o lamă de ras şi produce minifisuri arterelor, în care se pot acumula cu uşurinţă grăsimi şi deşeuri de albumină.
Consecinţa: îngroşarea peretelui, până la înfundarea arterei, cu creşterea riscului infarctului de miocard şi atacului cerebral. Acest proces este lent (poate atinge chiar 20 ani), dar sigur.

Teama principală pentru care nu luăm suplimente cu vitamine B este teama de îngrăşare

Această teamă atinge în special sexul feminin, care este, din păcate, ţinta osteoporozei şi a depresiei. Numai dacă ne uităm la beneficiile vitaminei B6, vom întelege de ce există din ce în ce mai multe cazuri diagnosticate de osteoporoză, fracturi de şold, ori de ce se înmulţesc cozile la uşa cabinetului de psihiatrie.
Este adevărat că suplimentarea cu B-uri creşte pofta de mâncare, dar contează şi cu ce ne potolim această poftă.
    
Cea mai mare nevoie de vitamine B o au :

persoanele care au ţinut o cură de slabire o perioadă îndelungată
B1, B2,  acid folic (B9)
consumatorii de alcool, în special cei cronici
complex de B
persoanele care fac abuz de medicamente
pansamente gastrice, aspirina, calmante, somnifere, diuretice, antibiotice, contraceptive – complex de B + acid folic
hipocolesterolemiante, antireumatice, medicamente care inhibă secreţia de acid gastric – B 12
medicaţie antiepileptică - în special biotina - B7
diabeticii
B complex
bolnavii de Alzheimer
B complex, cu accent pe B1
vârstnicii, peste 65 ani
B1, B2, B6, acid folic (B9), B 12
persoanele stresate
B6
sportivii
B complex
fumătorii
B6, acid folic (B9)
gravida si lauza
complex de B şi acid folic (B9)
pesoanele care ţin un regim strict vegetarian
complex de B – în special B2, B3, B12
persoanele care suferă de :
scaune diareice : Complex B + Acid folic (B9);
căderea părului şi albirea prematură a acestuia : complex de B, cu accent pe B2 si B5;
gastrita, boala a pancreasului : B 12;
polineuropatii : B1, B6, B12;
sindrom premenstrual : complex B + acid folic;
febră : B6;
colită : acid folic;
boala Crohn – acid folic, B12;

·        unele suplimente care conţin complex de B-uri, nu conţin şi acid folic


În ceea ce priveşte alimentaţia şi suplimentele alimentare, cele mai mari concentraţii le întâlnim în :

B1 – drojdia de bere, fulgi de ovăz, făina de grâu, orez nedecorticat, banane, seminţe de floarea soarelui;
B2 – drojdia de bere, piept de pui, germeni de grau, ciuperci champignon, brânză slabă de vacă, spanac, lapte, iaurt, fulgi de ovăz;
B3 – drojdia de bere, alune, cafea, piept de pui, sardine, orez natural, ciuperci;
B5 – majoritatea alimentelor, lăptişor de matcă;
B6 – somon, sardine, carne de pui, avocado, dovlecei, banane, faină integrală de secară, cartofi;
B7 – majoritatea alimentelor;
B9 – salată, spanac – în salate, fără oţet (acizii distrug acidul folic);
B12 – rac, stridie, midie, ou, brânză de vaci, chefir.

B4 -colina - ouă, drojdie de bere, germeni de grâu, soia, conopidă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu