Magneziu – 300 mg zi
Potasiu – 3200 mg/zi
Stilul modern de viaţă a adus omenirea în pragul unui consum exagerat de sare, zahăr, grăsimi saturate şi carbohidraţi.
Au apus de mult vremurile în care sarea era puţină,
cântărită precum aurul şi atribuită soldaţilor drept soldă lunară. Nici zahărul
nu mai aparţine doar oamenilor înstăriţi, fapt pentru care au înflorit, în masă,
afecţiunile metabolice.
Comandând o porţie de hamburger cu cartofi prăjiti şi un pahar de suc plătim, de fapt, o porţie de hidraţi de carbon, grăsimi de proastă calitate, cu sare şi un pahar cu apă, zahăr şi colorant. S-ar putea să fim nevoiţi să mai comandăm un pahar de suc, deoarece sarea din hamburger sporeşte senzaţia de sete.
Cu toate acestea, cumpărăm în continuare,
pofticioşi, îmbietoarele arome, amplificate de ketchup-ul ieftin, riscând
balonări, arsuri stomacale şi depuneri inestetice.
Într-un organism sănătos domneşte echilibrul.
Astfel, orice exces dintr-un element se face în detrimentul celorlalte. De
exemplu, un surplus de sodiu (din sare), antrenează eliminari ale Calciului, Magneziului
şi Potasiului. Cum alimentaţia de astăzi abundă în sodiu, nu e de mirare că putem
avea carenţe din aceste trei minerale esenţiale.
Astfel, după un anumit timp, ne putem afla în
pragul Obezitaţii, Hipertensiunii, Diabetului, Osteoporozei, Sindromului premenstrual sau
al Alergiei.
Stresul, în compania alimentaţiei nesănătoase,
pavează drumul către un dezastru mineral
În condiţii de stres, Calciul şi Magneziul prezintă
o sensibilitate ridicată, eliminându-se în cantităţi semnificative. Cel mai
periculos este stresul cronic, care poate dezechilibra încet, încet organele şi
funcţile vitale.
De exemplu, în lipsa Calciului, Magneziului şi a
Potasiului creşte simţitor TA. Spre
deosebire de epoca de piatra, în care ridicarea presiunii era obţinută de fuga
din calea unui animal de pradă, astăzi este suficientă întâlnirea cu un munte de
acte. Chiar dacă nu fugim din calea lui, ci rămânem aşezaţi în scaunul de la
birou, stresul persistă, prin conservarea adrenalinei având drept consecinţă
eliminarea mineralelor preţioase.
Calciul, alături de Magneziu şi
Potasiu formează o intensă forţă binefăcătoare !
Respectabilul rege al
bioelementelor, Calciul, adevăratul manager enzimatic Magneziul şi miraculosul
elixir celular, Potasiul îşi unesc puterile acţionând sinergic asupra:
Beneficiu
|
|
metabolismului glucidic,
proteic, lipidic
|
colesterol şi glucoză în limite normale
|
muşchiului cardiac şi scheletic
|
lipsa cârceilor sau a palpitaţiilor cardiace
|
circulaţiei sanvine
|
circulaţie îmbunătăţită
|
acţiunii enzimatice
|
enzime harnice
|
sintezei hormonale
|
hormoni la datorie
|
alergenilor
|
combaterea şi prevenirea naturală a reacţiilor
alergice
|
echilibrului acido-bazic
|
neutralizarea acidităţii din organism
|
echilibrului apei
|
eliminarea edemelor
|
sistemului osos
|
rezistenţa
|
dentiţiei
|
dantura de invidiat
|
Cel mai mare risc de a pierde Calciu, Magneziu şi Potasiu
îl prezintă :
Persoanele stresate;
|
Practicanţii unui sport;
|
Femeile însărcinate, lăuzele;
|
Consumatorii de medicamente:
Anticoncepţionale,Diuretice(excepţie fac
diureticele care economisesc potasiu- (ex: Spironolactona) ,Laxative,Digoxin,Antibiotice,Cortizon;
|
Marii consumatori de ceaiuri diuretice, cafea,
alcool, băuturi carbogazoase;
|
Iubitorii de sare, grăsimi;
|
Persoanele cu afecţiuni cronice : Ex: diabet,
HTA, boli inflamatorii ale intestinului;
|
Persoanele cu afecţiuni acute : diaree,
vomismente
|
Pentru evitarea carenţelor ar fi indicată prezenţa acestora în alimentaţie
Calciu : produsele lactate,
somon, sardine, gălbenuş de ou, conopidă, seminţele de susan, soia, fasole, mazăre, ţelina, unele ape minerale;
Magneziu: migdale, nuci, alune,
seminţe de dovleac, mere, banane, varză, mazăre, brocoli, cartofi copţi, fasole
boabe, iaurt, ton, creveţi, alge, orez brun, germeni de grâu, ciocolată neagră;
Potasiu: fasole albă boabe,
pătrunjel, mazăre, spanac, avodado, varză, brocoli, cartofi, salată verde,
ciuperci champignon, banane, caise;
Cu toate acestea, nici suplimentele nu sunt de
neglijat
Fie că optăm pentru comprimate sau soluţii, suplimentele
de Calciu, Magneziu şi Potasiu sunt binevenite.
Dintre toate formele farmaceutice, soluţiile injectabile şi buvabile au o absorbţie superioară formelor solide.
Dintre toate formele farmaceutice, soluţiile injectabile şi buvabile au o absorbţie superioară formelor solide.
În această categorie se înscriu :
- Gluconatul de Calciu;
- Calciu ionic;
- Clorura de Calciu – Clorocalcin – este o forma lichidă, concentrată de calciu care este utilizată, pe termen scurt, în urticarii, hemoragii, decalcifieri. Aceasta este iritantă, producând gastrită, diaree, vărsături.
În ceea ce priveşte comprimatele, cel mai bine se
absorb Calciul lactic, Calciul citric, Calciul natural, Citratul şi Lactatul de
Magneziu.
- Carbonatul de Calciu are o absorbţie scăzută, efect constipant, fapt pentru care se asociază cu oxidul de Magneziu, cu efect laxativ;
- Calciul provenit din dolomit, cochilie de scoică sau coral este natural, dar riscă urme de metale grele;
- Citratul de Magneziu – absorbţie ridicată;
- Oxidul de Magneziu – absorbţie scăzută, efect laxativ;
- Aspartat de Potasiu – absorbţie eficientă.
! Atât sărurile de Calciu, cât şi cele de Magneziu
sunt iritante gastrice, motiv pentru care se administrează postprandial.
Sfaturi utile :
- se recomandă administrarea concomitentă a Calciului şi a Magneziului, pentru evitarea formării calculilor renali şi/sau biliari;
- suplimentele de Calciu, Magneziu au o absorbţie superioară în prezenţa vitaminei C, D3, B6 şi a Zincului, produselor lactate acide, a propolisului;
- suplimentele de Calciu, Magneziu nu se administrează împreună cu alte medicamente, fier, fibre insolubile, fluoruri, alcool, cafea, sare, zahăr, grăsimi;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu