Calciul, Magneziul, Potasiul, un trio necesar sănătăţii




Calciul – 1000 -1200 mg/zi
Magneziu – 300 mg zi
Potasiu – 3200 mg/zi


Stilul modern de viaţă a adus omenirea în pragul unui consum exagerat de sare, zahăr, grăsimi saturate şi carbohidraţi.
Au apus de mult vremurile în care sarea era puţină, cântărită precum aurul şi atribuită soldaţilor drept soldă lunară. Nici zahărul nu mai aparţine doar oamenilor înstăriţi, fapt pentru care au înflorit, în masă, afecţiunile metabolice.

Comandând o porţie de hamburger cu cartofi prăjiti şi un pahar de suc plătim, de fapt, o porţie de hidraţi de carbon, grăsimi de proastă calitate, cu sare şi un pahar cu apă, zahăr şi colorant. S-ar putea să fim nevoiţi să mai comandăm un pahar de suc, deoarece sarea din hamburger sporeşte senzaţia de sete.
Cu toate acestea, cumpărăm în continuare, pofticioşi, îmbietoarele arome, amplificate de ketchup-ul ieftin, riscând balonări, arsuri stomacale şi depuneri inestetice.

Într-un organism sănătos domneşte echilibrul. Astfel, orice exces dintr-un element se face în detrimentul celorlalte. De exemplu, un surplus de sodiu (din sare), antrenează eliminari ale Calciului, Magneziului şi Potasiului. Cum alimentaţia de astăzi abundă în sodiu, nu e de mirare că putem avea carenţe din aceste trei minerale esenţiale.
Astfel, după un anumit timp, ne putem afla în pragul Obezitaţii, Hipertensiunii, Diabetului, Osteoporozei, Sindromului premenstrual sau al Alergiei.

Stresul, în compania alimentaţiei nesănătoase, pavează drumul către un dezastru mineral

În condiţii de stres, Calciul şi Magneziul prezintă o sensibilitate ridicată, eliminându-se în cantităţi semnificative. Cel mai periculos este stresul cronic, care poate dezechilibra încet, încet organele şi funcţile vitale.
De exemplu, în lipsa Calciului, Magneziului şi a Potasiului creşte simţitor TA.  Spre deosebire de epoca de piatra, în care ridicarea presiunii era obţinută de fuga din calea unui animal de pradă, astăzi  este suficientă întâlnirea cu un munte de acte. Chiar dacă nu fugim din calea lui, ci rămânem aşezaţi în scaunul de la birou, stresul persistă, prin conservarea adrenalinei având drept consecinţă eliminarea mineralelor preţioase.

Calciul, alături de Magneziu şi Potasiu formează o intensă forţă binefăcătoare !

Respectabilul rege al bioelementelor, Calciul, adevăratul manager enzimatic Magneziul şi miraculosul elixir celular, Potasiul îşi unesc puterile acţionând sinergic asupra:


Beneficiu
metabolismului glucidic, proteic, lipidic

colesterol şi glucoză în limite normale
muşchiului cardiac şi scheletic
lipsa cârceilor sau a palpitaţiilor cardiace
circulaţiei sanvine
circulaţie îmbunătăţită
acţiunii enzimatice
enzime harnice
sintezei hormonale
hormoni la datorie
alergenilor
combaterea şi prevenirea naturală a reacţiilor alergice
echilibrului acido-bazic
neutralizarea acidităţii din organism
echilibrului apei
eliminarea edemelor
sistemului osos
rezistenţa
dentiţiei
dantura de invidiat

Cel mai mare risc de a pierde Calciu, Magneziu şi Potasiu îl prezintă :

Persoanele stresate;
Practicanţii unui sport;
Femeile însărcinate, lăuzele;
Consumatorii de medicamente:
Anticoncepţionale,Diuretice(excepţie fac diureticele care economisesc potasiu- (ex: Spironolactona) ,Laxative,Digoxin,Antibiotice,Cortizon;
Marii consumatori de ceaiuri diuretice, cafea, alcool, băuturi carbogazoase;
Iubitorii de sare, grăsimi;
Persoanele cu afecţiuni cronice : Ex: diabet, HTA, boli inflamatorii ale intestinului;
Persoanele cu afecţiuni acute : diaree, vomismente

Pentru evitarea carenţelor ar fi indicată prezenţa acestora în alimentaţie

Calciu : produsele lactate, somon, sardine,  gălbenuş de ou, conopidă, seminţele de susan, soia, fasole, mazăre, ţelina, unele ape minerale;

Magneziu: migdale, nuci, alune, seminţe de dovleac, mere, banane, varză, mazăre, brocoli, cartofi copţi, fasole boabe, iaurt, ton, creveţi, alge, orez brun, germeni de grâu, ciocolată neagră;

Potasiu: fasole albă boabe, pătrunjel, mazăre, spanac, avodado, varză, brocoli, cartofi, salată verde, ciuperci champignon, banane, caise;

Cu toate acestea, nici suplimentele nu sunt de neglijat

Fie că optăm pentru comprimate sau soluţii, suplimentele de Calciu, Magneziu şi Potasiu sunt binevenite. 
Dintre toate formele farmaceutice, soluţiile injectabile şi buvabile au o absorbţie superioară formelor solide.

În această categorie se înscriu : 
  • Gluconatul de Calciu;
  • Calciu ionic;
  • Clorura de Calciu – Clorocalcin – este o forma lichidă, concentrată de calciu care este utilizată, pe termen scurt, în urticarii, hemoragii, decalcifieri. Aceasta este iritantă, producând gastrită, diaree, vărsături.
În ceea ce priveşte comprimatele, cel mai bine se absorb Calciul lactic, Calciul citric, Calciul natural, Citratul şi Lactatul de Magneziu.

  • Carbonatul de Calciu are o absorbţie scăzută, efect constipant, fapt pentru care se asociază cu oxidul de Magneziu, cu efect laxativ;
  • Calciul provenit din dolomit, cochilie de scoică sau coral  este natural, dar riscă urme de metale grele;
  • Citratul de Magneziu – absorbţie ridicată;
  • Oxidul de Magneziu – absorbţie scăzută, efect laxativ;
  • Aspartat de Potasiu – absorbţie eficientă.

! Atât sărurile de Calciu, cât şi cele de Magneziu sunt iritante gastrice, motiv pentru care se administrează postprandial.

Sfaturi utile :

  • se recomandă administrarea concomitentă a Calciului şi a Magneziului, pentru evitarea formării calculilor renali şi/sau biliari;
  • suplimentele de Calciu, Magneziu au o absorbţie superioară în prezenţa vitaminei C, D3, B6 şi a Zincului, produselor lactate acide, a propolisului;
  • suplimentele de Calciu, Magneziu nu se administrează împreună cu alte medicamente, fier, fibre insolubile, fluoruri, alcool, cafea, sare, zahăr, grăsimi;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu