Cum să păstrăm sistemul osos puternic şi rezistent


Pentru a înţelege mai bine sistemul nostru osos, îl putem compara cu un uriaş şantier, aflat într-o continuă activitate de demolare şi refacere.

Oasele, suferind în permanenţă microfisuri, mobilizează zilnic, peste cinci milioane de echipe de constructori, aflate sub comanda riguroasă a hormonilor sexuali,  „arhitecţi”. Ei au grijă de îndepărtarea materialului osos deteriorat şi de înlocuirea cu unul nou, mai bun şi mai rezistent. Pentru ca acest lucru să se întâmple, sunt necesare materiale de construcţie de cea mai bună calitate.

În absenţa „meseriaşilor”, „arhitecţilor” şi a materialelor de construcţie performante, oasele noastre ar deveni fragile, predispuse deformărilor şi fracturilor. Este binecunoscut faptul că după menopauză, femeile suferă o scădere a cantităţii de estrogen, ce poate duce la o pierdere de până la 40% a întregii mase osoase. 
Evident, creşte incidenţa osteoporozei şi a fracturilor de şold, afecţiuni cu repercusiuni grave asupra sănătăţii. Insuficienţa testosteronului la bărbaţi, are un efect asemănător, dar s-a observat o incidenţă mult mai redusă a osteoporozei la sexul masculin comparativ cu cel feminin.

În cazul osteoporozei nu ne găndim neaparat la dinţi. Aceştia însă, implantaţi fiind în osul maxilarului, suportă o greutate foarte mare. Din acestă cauză osul maxilarului face parte dintre oasele cu viteza cea mai mare de schimbare şi reparare. Este evident că acest os atât de solicitat, se retrage în cazul lipsei de Calciu, consecinţa fiind pierderea dinţilor.

Suplimentele de Calciu sunt benefice pentru întărirea sistemului osos, contribuind la o densitate osoasă corectă. Din păcate, acestea nu sunt suficiente. Este ca şi cum am construi un bloc doar cu ajutorul mortarului şi a cărămidei.

Un exemplu în această privinţa îl dau japonezele, care deşi au o densitate mult mai mică a oaselor comparativ cu femeile europene, suferă de două ori şi jumătate mai puţine fracturi de cap de femur. Se pare că substanţa lor osoasă este de o calitate superioară.
În urma studiilor, s-a constatat că pentru a avea un sistem osos sănătos, sunt necesare, în plus, vitaminele C, K si D, Magneziu şi hormonii „arhitecţi”, care dirijează metabolismul osos.

Vitamina C

În oase se formează, mai întâi, „legăturile de colagen’’ elastice, dar rezistente. În această structură a ţesutului, ca şi în cazul unui bloc, între suporturile de oţel, se chituieşte material de construcţie.
Pentru fabricarea acestor structuri de colagen, avem nevoie de albumine şi de multă vitamina C şi, în plus, de Zinc şi Cupru.
Vitamina C o întâlnim într-o varietate mare de fructe şi legume precum: citrice, măceşe, cătina, fructe de pădure, kiwi, roşii, pătrunjel frunze, mărar, ceapă, hrean, varză, ardei gras.

Vitamina K  

Vegetarienii, chiar dacă consumă mai puţine produse lactate bogate în Calciu, nu suferă de osteoporoză mai mult decât cei care se alimentează normal. Vitamina K din salată împiedică eliminarea masivă a Calciului, acesta fiind mai bine fixat în oase. Albuminele dependente de vitamina K atrag Calciul şi, astfel, fixarea este mai profundă.
Valori scăzute ale vitaminei K în sănge măresc considerabil riscul de fracturi osoase.
Prezenţa din abundenţă a vitaminei K din legumele verzi, cum ar fi broccoli, varza verde, varza creaţa şi salata, scade cu 30% riscul de a avea oase fragile.

Vitamina D

Prin expunerea la soare, în piele, se formează vitamina D, necesară fixării Calciului în oase. O expunere de 15 minute este suficientă pentru a asigura întreg necesarul zilnic. Alternativa expunerii la soare este suplimentarea cu vitamina D sau cu ulei de peşte.

Magneziul

Spre deosebire de Calciu, Magneziul nu serveşte drept „ciment” în oase. El intervine în formarea oaselor, în metabolismul hormonal şi în cel al substanţelor mesagere. El activează vitamina D şi previne densitatea scăzută a oaselor.
Magneziul se întâlneşte în migdale, nuci, mere, banane, caise uscate, prune, ciocolată neagră, ton, varză, mazăre, brocoli, cartofi copţi, fasole boabe.

Hormonii sexuali „arhitecţi” sunt reprezentaţi prin estrogen în cazul femeilor şi testosteron în cel al bărbaţilor. Aceştia sunt reglaţi prin mecanisme de feed-back, în care sunt antrenaţi hipotalamusul, ovarul, testiculul şi glanda hipofiză. În diverse condiţii, au loc dereglări hormonale care pot perturba întregul organism şi care pot fi corectate prin fitoterapie sau tratament medicamentos, stabilit de către medic.

Un program zilnic de exerciţii fizice ţine osteoporoza la distanţă

Mişcarea are un rol esenţial în formarea sistemului nostru osos, alături de suplimente. Acesta este motivul pentru care suntem încurajaţi să practicăm o activitate fizică regulată, prin alegerea unui sport sau a unor exerciţii fizice care ne plac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu