Dulce sau amară, cu sau fără lapte, misterioasa cafea este una dintre cele mai apreciate băuturi non-alcoolice.
Fie că ne duce cu gândul la prietenie, misticism, perioada examenelor sau la o petrecere prelungită, o cafea bună reprezintă întotdeauna un balsam pentru trup şi suflet.
Istoria cafelei a început în centrul Etiopiei, în anul 850 d. Hr. , dar cultivarea ei propriu-zisă s-a făcut în Yemen (anul 1000 d. Hr.).
Deşi extrem de cunoscută în Orientul Mijlociu, cafeaua a câştigat mai greu popularitate în Europa datorită culorii sale, nefiind privită cu ochi buni de creştini. Acest lucru s-a întâmplat până când Papa a apreciat-o şi a binecuvantat-o.:))
Astăzi, cafeaua este situată pe locul doi între mărfurile cele mai comercializate din lume, imediat după petrol, creându-se un adevărat cult al cafenelelor.
În ciuda gustului plăcut, ea nu a fost servită dintotdeauna ca şi băutură reconfortantă, ci a fost întrebuinţată, mai degrabă, pentru proprietăţile sale terapeutice.
Cafeaua este recunoscută pentru proprietăţile antioxidante, principalul său component fiind cafeina, cu efecte tonice şi revigorante.
O cană medie de cafea obişnuită conţine între 60 şi 130 mg de cafeină, cu efecte benefice asupra organismului. Tot ce depăşeşte 3 ceşti pe zi, se încadrează în zona de exces.
Efect
|
Exces
|
|
Sistem nervos
|
Tonic psihic şi
intelectual
|
Insomnie
Iritabilitate
Dureri de cap
Dependenţă
|
Aparat digestiv
|
Tonic digestiv (după masă)
Laxativ
|
Iritant gastric
Purgativ
|
Aparat cardio-vascular
|
Scade riscul afecţiunilor
cardio-vasculare
|
Creşte tensiunea arterială
Creşte ritmul cardiac
|
Aparat renal
|
Diuretic
|
Deshidratare
|
Vitamine, minerale,
oligoelemente
|
Elimină Calciul,
Magneziul, Zincul, Fierul, vitaminele B
|
Carenţe de minerele şi
vitamine
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu