Terapie prin cafea


Dulce  sau amară, cu sau fără lapte, misterioasa cafea este una dintre cele mai apreciate băuturi non-alcoolice.

Fie că ne duce cu gândul la prietenie, misticism, perioada examenelor sau la o petrecere prelungită, o cafea bună reprezintă întotdeauna un balsam pentru trup şi suflet.



Istoria cafelei a început în centrul Etiopiei, în anul 850 d. Hr. , dar cultivarea ei propriu-zisă  s-a făcut  în Yemen (anul 1000 d. Hr.).

Deşi extrem de cunoscută în Orientul Mijlociu, cafeaua a câştigat mai greu popularitate în Europa datorită culorii sale, nefiind privită cu ochi buni de creştini.  Acest lucru s-a întâmplat până când Papa a apreciat-o şi a binecuvantat-o.:))

Astăzi, cafeaua este situată pe locul doi între mărfurile cele mai comercializate din lume, imediat după petrol, creându-se un adevărat cult al cafenelelor.

În ciuda gustului plăcut, ea nu a fost servită dintotdeauna ca şi băutură reconfortantă, ci a fost întrebuinţată, mai degrabă, pentru proprietăţile sale terapeutice. 

Cafeaua este recunoscută pentru proprietăţile antioxidante, principalul  său component fiind cafeina, cu efecte tonice şi revigorante. 

O cană medie de cafea obişnuită conţine între 60 şi 130 mg de cafeină, cu efecte benefice asupra organismului. Tot ce depăşeşte 3 ceşti pe zi, se încadrează în zona de exces. 



Efect
Exces
Sistem nervos
Tonic psihic şi intelectual
Insomnie
Iritabilitate
Dureri de cap
Dependenţă
Aparat digestiv
Tonic digestiv (după masă)
Laxativ
Iritant gastric
Purgativ
Aparat cardio-vascular
Scade riscul afecţiunilor cardio-vasculare
Creşte tensiunea arterială
Creşte ritmul cardiac
Aparat renal
Diuretic
Deshidratare
Vitamine, minerale, oligoelemente
Elimină Calciul, Magneziul, Zincul, Fierul, vitaminele B
Carenţe de minerele şi vitamine 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu