Care este profilul nostru sportiv şi ce putem obţine prin sport

Chiar dacă nu vom ajunge niciodată sportivi de performanţă, practicarea unei activităţi sportive ne va îmbogăţi întotdeauna calitatea vieţii.  
Fie că alegem un sport individual sau unul de echipă, acesta ne va umple de energie şi de endorfine, va intensifica circulaţia şi detoxifierea organismului.


Analizând stilul de viaţă al persoanelor longevive, vom observa că majoritatea au în comun un ritual propriu de mişcare zilnică, fie că este vorba de o simplă plimbare sau de un sport.

Ce i-a motivat, oare, să aleagă acest stil de viaţă şi să-l urmeze cu devotament? Plăcerea? Puterea exemplului? Dorinţa de a fi sănătoşi, de a arăta bine sau teama de efectele îmbătrânirii?

Răspunsul le aparţine, dar păstrarea acestui stil îi situează printre beneficiarii vitalităţii şi frumuseţii fizice şi psihice, bucurându-se, astfel, de o bună condiţie fizică, imunitate ridicată, greutate corporală optimă, rezistenţă fizică şi intelectuală şi de o lume afectivă armonioasă.

De asemenea, s-a observat că o activitate sportivă modelează trăsăturile de personalitate

Este descrisă chiar o personalitate a sportivului, ce se remarcă prin hotărâre, tenacitate, realism, independenţă, spirit de iniţiativă, calităţi dublate de disciplină, capacitate organizatorică, combativitate, dar şi de capacitatea de a colabora, fermitate, sinceritate, simţul răspunderii. 

De aceea, este atât de important să ne îndrumăm copii, către o activitate sportivă care îi atrage. Chiar dacă nu vor urma o carieră sportivă, ei vor dobândi preţioase calităţi.

Condiţiile principale pentru ca un sport să devină o activitate permanentă este ca acesta să ne placă şi să ni se potrivească.

Astfel, în funcţie de gradul de sociabilitate, de impulsivitate, disciplină, agresivitate, spirit de luptă, stăpânire de sine şi înclinare spre risc, ne putem îndrepta spre una din urmatoarele activităţi:


Sport
Sociabil
Impulsiv
Disciplinat
Agresiv
Luptător
Stăpân pe sine
Risc
Alergare
-
-
+
M
-
-
-
Gym

M
-
+
+
-
M
-
Yoga
-
-
+
-
-
+
-
Schi
M
-
M
-
-
-
M
Înot
-
-
M
-
-
-
-
Ciclism
-
-
+
M
-
M
+
Arte
marţiale

+
+
M
+
+
+
+
Tenis
+
+
-
+
+
+
-

„-„   - nivel scăzut
„+”  - nivel ridicat
„M”- nivel mediu

În funcţie de calităţile pe care vrem să le dezvoltăm, ne putem orienta spre:


Alergarea. Dezvoltă stăpânirea de sine şi disciplina. Lupta cu timpul, cu distanţele duce la întărirea voinţei. Dezavantaj: nu stimulează creativitatea;

Gimnastica. Dezvoltă forţa fizică şi încrederea în sine. Dezavantaj : Antrenamentele excesive pot influenţa negativ caracterul, accentuând trăsături cum ar fi încăpăţânarea şi duritatea;

Yoga. Ajută la o mai bună stăpânire a organismului şi a spiritului, fiind un bun mijloc de combatere a stresului. Dezvoltă echilibru şi armonia interioară. Nu stimulează spiritul agresiv;

Schiul.  Dezvoltă perseverenţa, forţa, stăpânirea de sine;

Înotul. Dezvoltă sensibilitatea, supleţea în mişcări şi reacţii, stăpânirea de sine. Stimulează spiritul de ordine, echilibrul sufletesc;

Ciclismul.  Ciclismul stimulează randamentul în muncă;

 Artele marţiale. Sporeşte încrederea în sine şi puterea de concentrare;

Tenisul, badmintonul. Dezvoltă o anumită disciplină interioară, supleţe în gândire şi acţiune, contribuind totodată la combaterea stresului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu