Printre cei mai valoroşi aliaţi ai organismului se numară şi compuşii cu rol antioxidant.
Asemeni unor vechi prieteni, ei ne
protejează, cu ajutorul performantelor mecanisme de captare, de atacul radicalilor
liberi.
Astfel, noi putem face faţă, zilnic, agresivităţii radiaţiilor (UV, X, gamma), diferitelor substanţe chimice, proceselor metabolice ori unui dezechilibru hormonal.
De asemenea, în prezenţa
antioxidanţilor putem preveni apariţia Primelelor semne ale îmbătrâniri sau putem
ameliora afecţiuni precum Reumatismul, Astmul, Alergia.
Un radical liber este un atom care are un electron
liber pe una dintre orbitele sale. Datorită structurii sale instabile, acesta
are tendinţa de a se uni cu un electron al unui alt atom sau al unei molecule
vecine, dobâdindu-şi astfel, mult râvnita stabilitate. Acesta este motivul pentru
care radicalii liberi sunt atât de reactivi.
Ei deţin capacitatea de a creea, rapid, reacţii cu radicali liberi în lanţ, de ordinul miilor de impacturi pe secundă. În condiţiile unui aport scăzut de antioxidanţi sau al unui sistem imunitar slăbit, radicalii liberi devin din ce în ce mai greu de controlat, provocând, în timp, leziuni dăunătoare şi ireversibile.
Cele mai râvnite ţinte ale radicalilor liberi sunt
membranele, proteinele şi ADN-ul
Chiar dacă radicalii liberi sunt produşi în diferite
locuri ale organismului, ei au aceste trei mari ţinte privilegiate.
Membrana celulară, ce reprezintă un
credincios paznic la porţile celulei, permite pătrunderea elementelor benefice
(oxigen, nutrienţi...),ieşirea deşeurilor toxice şi interzice, categoric, accesul
bacteriilor invazive.
Din păcate, călcâi-ul lui Achile al membranei e dat
de acizii graşi nesaturaţi structurali, acizi extrem de vulnerabili la atacul
radicalilor liberi.
Consecinţele acestor atacuri pot fi extrem de
nefaste pe termen lung. Dacă la început apare o circulaţie mai puţin fluidă a
elementelor care intră şi ies din celulă, mai târziu, se poate ajunge la deteriorarea,
chiar distrugerea membranei şi implicit a celulei.
Proteinele. Acestea sunt indispensabile
formării ţesuturilor, organelor, hormonilor şi enzimelor reprezenând, în acelaşi
timp, hrana preferată a radicalilor liberi. Favoritele sunt proteinele care
posedă gruparea sulfhidril sau -SH. Sub acţiunea radicalilor liberi, aceste
proteine nu-şi mai îndeplinesc misiunea, ceea ce poate duce la apariţia unui
început de fibroză sau de scleroză.
ADN. Radicalii liberi au capacitatea de a ataca lanţurile de ADN
şi de a modifica noile celule care părăsesc „banda de producţie”.
Astfel, putem înţelege de ce radicalii liberi sunt
responsabili de apariţia numeroaselor afecţiuni ale inimii, circulaţiei,
ochiului (...), de instalarea cancerului, precum şi de apariţia unor boli
degenerative ale sistemului nervos (Alzheimer şi Parkinson).
Un infarct cardiac este „pregătit”cu mulţi ani înainte
de a se manifesta
Leziunile cauzate de către radicalii liberi se
formează treptat, asftel încât apariţia unui infarct sau a unui cancer indică
faptul că lipidele şi respectiv ADN-ul nostru au suferit leziuni timp de zeci
de ani.
Leziunile pot fi evitate numai dacă începem de
timpuriu interceptarea şi captarea acestor particule agresive, cu sprijinul
antioxidanţilor. Acest lucru este important deoarece, mulţi bolnavi de cancer
au aşteptări nerealiste de la antioxidanţi. Cu toate acestea, ei previn apariţia
unor noi leziuni.
Fumătorii şi membrii familiei acestora au nevoie de
cantităţi duble de antioxidanţi, în special de vitamina C şi E
O ţigară conţine aproximativ 1015 radicali
liberi, cantitate preluată atât de către fumătorii activi cât şi de cei pasivi.
Aşadar, pe lângă fumătorul în sine, necesită protecţie antioxidantă şi membrii
familiei sale, aceştia prezentând un ridicat risc de a suferi de astm şi alergii
repetate.
Din acest motiv, fumătorii şi apropiaţii lor au nevoie de mai mulţi antioxidanţi, cu accent pe vitaminele C si E.
Din acest motiv, fumătorii şi apropiaţii lor au nevoie de mai mulţi antioxidanţi, cu accent pe vitaminele C si E.
Sucurile de fructe sau legume sunt deosebit de
benefice şi uşor de asimilat.
- sucul de struguri, bogat în polifenoli;
- sucul de roşii, bogat în licopen.
Specialiştii recomandă evitarea, de către fumători,
până la apariţia unor studii suplimentare, a suplimentelor de vitamina A şi de
betacaroten.
Succesul antioxidant e asigurat de munca în echipă
Cei mai cunoscuţi antioxidanţi sunt vitamina A, b-carotenul
(provitamina A), vitamina C şi vitamina E. Asta nu înseamnă că nu mai există şi
alte substanţe cu rol antioxidant.
Dintre substanţele minerale şi oligoelemente, mai deţin proprietăţi antioxidante:
Seleniu, Iodul, Zincul şi Cuprul.
Organismul uman nu are capacitatea de a-şi produce
singur toţi antioxidanţii necesari, fapt pentru care se află în strânsă dependenţă
de lumea vegetală. Astfel, mai putem întâlni:
Denumire antioxidant
|
Rol reprezentativ
|
Exemple de fructe/legume
|
Licopenul
|
Previne adenomul de prostată
|
roşiile, grapefruit roşu, pepene verde, caise
|
Luteina
|
Previne afecţiunile ochiului
|
spanac, varza de bruxelles, broccoli, mazare, dovleac
|
Zeaxantina
|
Previne afecţiunile ochiului
|
porumb,spanac, morcovi, roşii
|
Acidul cicoric
|
Stimulează sistemul imunitar şi previne oxidarea
colagenului
|
echinaceea
|
Acidul rozmarinic
|
Antioxidant mai puternic decât vitamina E
|
oregano, salvie, rozmarin, măghiran
|
Quercetolul
|
Previne oxidarea colesterolului LDL
|
mere, ceapă, nuci, conopidă, varză
|
Kaempferolul
|
Previne deteriorarea oxidativă a celulelor,
lipidelor şi ADN-ului
|
ginko-biloba,mere,ceapă, praz, citrice, vin roşu,
struguri, capşune
|
Rutin
|
Stabilizeaza vitamina C şi are rol antioxidant
propriu
|
hrişcă, citrice, noni, pieliţa merelor;
|
Resveratrolul
|
Inhibă deteriorarea oxidativă cauzată de Cadmiu
|
struguri negri, sâmburii de struguri, vinul roşu,
murele, prunele, coacăzele, afinele, mere închise la culoare, ceapă roşie, fasolea
neagră
|
Silimarina
|
Inhibă peroxidarea lipidică şi reduce, previne
deteriorarea celulei hepatice
|
grapefruit,lămâi,portocale, struguri
|
Cafeina
|
Antioxidant şi tonic general
|
cafea, cacao, ceai, seminţe de Guarana, nuci de
cola
|
Acidul lipoic
|
Antioxidant eficient în diabet,boli degenerative
şi intoxicaţii cu metale grele
|
spanac
|
Melatonina
|
Creşte activitatea unor enzime antioxidante şi
stimulează imunitatea
|
sfecla, ceapa, asparagus, porumb, ananas, orez,
orz, cartofi
|
Mai pot fi amintite şi următoarele grupe de
substanţe :
Saponine
|
yucca, mazare, soia
|
Taninuri catehice
|
ceaiul verde
|
Chiar dacă nu ţinem minte denumirile sofisticate,
este important să reţinem faptul că antioxidanţii acţionează cel mai eficient
în echipă. Acesta este motivul pentru care nutritioniştii recomandă consumul,
zilnic, de fructe şi legume, cât mai variate şi mai divers colorate.
Substanţe vegetale diferite protejează celule diferite. Ex: luteina şi zeaxantina se acumulează la nivelul ochiului, scăzând riscul apariţiei cataractei cu 40 %, licopenul ajunge în plămâni şi prostată, unde diminuează spectaculos frecvenţa cancerului, iar betacarotenul se acumulează, printre altele, în piele, protejând straturile profunde.
! De reţinut : Cu cât sunt mai colorate fructele, cu atât sunt mai eficiente substanţele vegetale. Un exemplu de amestec bogat în antioxidanţi este format din : struguri roşii, bobiţe de soc, de coacaze şi de cătină albă, maceşele sau grapefruit roz.
De asemenea, fructele de pădure şi capşunele abundă
în substanţe antioxidante.
Soluţia optimă de protecţie celulară : suplimente
plus fructe şi legume
Deseori, din fructe şi legume nu primim suficiente
vitamine, deoarece cele mai multe dintre ele sunt sensibile la depozitare, aer,
temperatură şi lumină.
În acest caz, programul zilnic de protecţie
celulară ar trebui să conţină :
500 – 1000 mg vitamina C;
100-400 mg vitamina E;
2-5 porţii de fructe şi legume variate, pentru a
beneficia de un plus de substanţe vegetale cu acţiune antioxidantă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu