Energie la maxim cu ajutorul vitaminei B2 (riboflavina)

Organismul nostru reprezintă un flux continuu de energie. Fiecare celulă produce şi acumulează ea însăşi energie, asemeni unei mici centrale electrice.
Interesant este modul în care corpul nostru produce această energie fără a atinge temperaturi de 100 grade C şi modul în care acesta reuşeste să o depoziteze temporar, pentru a-i servi în situaţii de urgenţă.


Explicaţia dată de specialişti este următoarea: energia este produsă în multe etape mici, în care sunt transmişi electroni încărcaţi cu energie. În cadrul acestor etape intervin enzimele vitaminei B2, drept purtători (transportori) ai electronilor. Produsul final se numeşte ATP (adenozin trifosfat), substanţă pe care o putem asemăna metaforic cu benzina, disponibilă în toată celula, sub forma unui combustibil finit.
În cazul în care ne simţim obosiţi şi lipsiţi de orice bună dispoziţie, e posibil să avem şi o carenţă de vitamina B2.

Aceasta a fost prima dată izolată din lapte în anul 1934 şi denumită lactoflavină, datorită culorii sale galbene (lacto=lapte, flavus=galben). Mai târziu, s-a trecut la denumirea de riboflavină datorită structurii sale.
În prezent, în cadrul industriei alimentare, vitamina B2 este utilizată drept colorant natural E101.
Datorită proprietăţilor sale, vitamina B2 colorează puternic urina în galben.

Pentru a beneficia de o cantitate potrivită de vitamina B2 este necesar să cunoaştem factorii şi modul în care aceştia o influenţează.
Laptele, care începe prin a fi o bună sursă de vitamina B2, pierde 10-12 % din substanţa nutritivă în timpul pasteurizării, radiaţiilor sau transformării în lapte praf.
Gătitul provoacă cărnii o pierdere de 25 % a conţinutului său de riboflavină. Adăugarea bicarbonatului de sodiu, în timpul gătitului, pentru păstrarea culorii verzi în cazul legumelor, distruge, de asemenea, conţinutul de riboflavină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu