Răceala şi gripa




Răceala şi gripa sunt infecţii virale, contagioase, ale căilor respiratorii. În consecinţă ele nu se tratează cu antibiotice !

Dacă apar, în schimb, suprainfectări bacteriene (ex: faringita sau amigdalita streptococică, sinuzita bacteriană, otita bacteriană, pneumonia sau bronşita), medicul ne poate introduce în schema de tratament şi un antibiotic.
Există diferenţe clare între răceală şi gripă.
Răceala (guturaiul) provoacă o alternanţă între congestie şi secreţie nazală, strănuturi, uneori dureri de cap şi mai rar, febră uşoară sau usturime în gât (senzaţie de gât iritat) . La toate aceste simptome contribuie peste 200 de virusuri, ce ajung în mucoasa nazală prin inhalare sau prin manipularea unor obiecte contaminate. Aici întâlnesc un mediu foarte prielnic pentru multiplicare, provocând creşterea secreţiei de mucus, edem nazal şi dilatarea vaselor sangvine. Consecinţă : alternanţa de “nas înfundat” şi “nas care curge”.

Gripa, în schimb, se manifestă prin  febra (principala caracteristică) destul de mare, persistentă chiar câteva zile, durere de cap severă, stare de durere generalizată şi de oboseală, tuse seacă şi sâcâitoare. Apare în sezonul de iarna şi este cauzată de un numar mai mic de virusuri. Chiar dacă provoacă neplăceri mai mari decât o simplă răceală, gripa este complet inofensivă organismului sănătos. În schimb, ea poate provoca grave complicaţii persoanelor cu imunitatea deficitară, cu afecţiuni cronice sau vârstnicilor, fapt pentru care aceştia sunt consiliaţi să se vaccineze.
Vestea bună este că atât raceala, cât şi gripa se vindecă, de la sine, după aproximativ o saptămână.

În farmacie

Tratarea febrei şi a inflamaţiei se poate face cu ajutorul produselor pe bază de algocalmin, paracetamol, ibuprofen sau aspirină, sub îndrumarea farmacistului.  
Nasul înfundat necesită decongestionante nazale, administrate sub formă de comprimate, picături sau spray-uri. Decongestionantele se adminstrează pe termen scurt, 3-5 zile consecutiv. O administrare prelungită poate produce iritaţii, desensibilizări ale mucoasei şi dependenţă.
Gâtul iritat cere substanţe dezinfectante, antiinflamatoare, emoliente şi anestezice locale, substanţe eliberate de către comprimatele de supt sau spray-uri.
Tusea se trateaza în funcţie de tipul ei. Se rupe sau nu se rupe? Aceasta este întrebarea !
Tusea productivă este un mecanism ingenios de apărare al organismului, prin care sunt eliminate particulele străine sau mucusul tractului respirator. Ea este încurajată de medicamentele expectorante, ce fluidifică mucusul din tractul respirator şi favorizează eliminarea lui.
Tusea seacă, iritativă, trebuie oprită cu ajutorul medicamentelor antitusive, care inhibă reflexul de tuse. Acestea sunt contraindicate în tusea productivă, deoarece împiedică drenarea (curaţarea) căilor respiratorii.
În farmacia naturistă
Întalnim remedii ce pot fi considerate adevărate aliate ale însănătoşirii grabnice. Acestea pot fi extrem de eficiente la debutul simptomelor.
Pentru Febră şi inflamaţie putem conta pe ajutorul florilor de soc (excelente sudorifice) şi ale cojilor de salcie  (“aspirina vegetală”).
Mai există o serie de plante cu rol:
  •  antioxidant : cele care conţin o concentraţie ridicată de vitamina C : cătina, măceşul, citricele, acerola; 
  •   imunostimulator : echinaceea;
  • de antibiotic natural : usturoi, scorţişoară, cuişoare, propolis;
Nasul congestionat se poate desfunda folosind picături pe bază de uleiuri volatile.
Gâtul iritat  se bucură de prezenţa mierei, a sucului de lămâie, a sării (gargară cu apă sărată), ardeiului iute, polenului (contraindicat persoanelor alergice).
TuseaTusea productivă se tratează cu ajutorul plantelor cu rol expectorant : muguri de pin, muguri de brad, scai vânăt, cimbru, cimbrişor, pătlagină, ceapă (ceai sau sirop), tei.
Tusea seacă apelează la plantele cu efect antitusiv, printre care se numără : chimenul negru, iedera, ridichea neagră.
La masă
Lipsa poftei de mâncare, în această perioadă, nu trebuie să ne îngrijoreze.
Hrana lichidă este mai mult decât suficientă !
Dacă avem totuşi poftă de mâncare, atunci e indicat să consumăm anumite alimente care ne pot ajuta să trecem mai uşor peste perioada de răceală şi gripă.
O supă de pui, pregătită cu dragoste este o alegere minunată. Datorită conţinutului ridicat de Zinc, ea ajută sistemul imunitar în lupta împotriva virozelor. De asemenea, putem alege fructe şi legume cu un conţinut ridicat de vitamina A si C, ca atare sau sub formă de sucuri : cătina, măceşe, mere, lămâi, portocale, grapefruit, morcov, pătrunjel, ardei.
Dacă dorim o vindecare accelerată ar fi bine să evităm alimentele care pot sabota perioada de vindecare 

Deşi iubim condimentele sau alimentele iuti: piper, muştar iute, hrean este recomandat să le evităm, deoarece acestea irită mucoasele, deja inflamate.
De asemenea, dulciurile încetinesc activitatea globulelor albe (mai exact a neutrofilelor), având consecinţe nefaste asupra sistemului imunitar.
Este recomandat să evitam şi produsele lactate în această perioadă. Studii clinice arată că anumite componente ale laptelui determină eliberarea histaminei în organism, substanţa ce agravează congestia nazală.
Nici băuturile alcoolice, cafeaua şi ceaiul negru nu grăbesc vindecarea. Mai mult, ele deshidratează organismul, privându-l, astfel, de substanţele antioxidante.
Dacă tot stăm acasă…
Putem apela la metode ce îmbină plăcutul cu utilul, activând astfel circulaţia sangvină.
Astfel, se pot face băi fierbinţi la picioare cu făină de muştar (băile de picioare au efect direct asupra circulaţiei mucoasei nazale) sau putem ruga să ni se facă o frecţie relaxantă şi reconfortantă.
Ar fi bine să ne odihnim cât mai mult şi să consumăm o cantitate mare de lichide călduţe.
Convalescenţa trebuie să se bucure de vitamine şi minerale.
Prevenirea
  • Evitarea persoanelor bolnave şi a locurilor aglomerate;
  • Măsuri de igiena (spălatul mâinilor cu apă şi săpun, serveţele umede sau gel, a cavitaţilor nazale cu ser fiziologic, spray pe bază de apa de mare).
  • Activarea circulaţiei prin :
  • Mişcare în aer liber;
  • Alternarea duşului de apă fierbine cu apă rece;
  • Sauna – cercetătorii suedezi au ajuns la concluzia că un numar de cel puţin două saune pe săptămână împiedică instalarea unei răceli (sauna nu este recomandată tuturor);
  • Masajul de relaxare;
  • Consumarea alimentelor imunostimulatoare, pe bază de vitamina C, Zinc, Seleniu şi a substanţelor fitoterapeutice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu