Vitamina B9 (acidul folic), un plus de euforie




Acidul folic este vitamina creşterii armonioase şi a bunei dispoziţii, participând alături de vitaminele B1, B6 şi B12 la producerea de serotonină, noradrenalină şi dopamină.



Cu excepţia ficatului, nici un alt organ nu conţine atât de mult acid folic precum creierul, acesta având capacitatea de a induce celulelor nervoase o stare de euforie. Când scade nivelul acidului folic din creier, se instalează rapid o stare de indispoziţie.
În cazul unor carenţe grave se pot instala şi depresii, vârstnicii fiind cei mai predispuşi.

În plus, acidul folic, vitaminele B6 şi B12 participă la anabolismul şi catabolismul albuminelor. Toate dezasimilează un produs intermediar foarte periculos în cadrul metabolismului albuminei: homocisteina. Valorile ridicate ale acesteia reprezintă un semn al unei carenţe de vitamina B6, B12 şi acid folic, dublând riscul infarctului miocardic şi crescând de patru ori riscul unui atac cerebral.

Pe lângă producerea neurotransmiţătorilor, creşterea organismului şi degradarea homocisteinei, acidul folic mai îndeplineşte şi următoarele funcţii:

  •  participă la formarea materialului genetic ADN;
  •  joacă un rol important în formarea elementelor figurate ale sângelui din măduva osoasă;
  • participă la reinnoirea mucoaselor: stomacul, intestinul şi plămânii au nevoie de mult acid folic;

Nivelul acidului folic din sânge poate scădea din cauza anticoncepţionalelor cu 20 %. Deoarece acidul folic este utilizat în producţia de serotonină, unele femei care iau anticoncepţionale sunt predispuse depresiei. De aceea, în SUA se consideră malpraxis dacă medicul nu prescrie pilule anticoncepţionale în acelaşi timp cu un preparat de acid folic.
O viitoare mămică trebuie să-şi umple rezervoarele de acid folic cu două luni înainte de concepere, deoarece în lipsa acidului folic, fătul poate suferi grave malfomaţii la nivel neuronal.

Acidul folic se găseşte mai ales în verdeţuri precum salată, spanac şi mai rar în fructe.
Este extrem de sensibil: jumătate din el se pierde în trei zile de la depozitare, iar 90 % se distruge printr-o fierbere de două minute. Este una dintre cele mai pretenţioase vitamine: nu suportă caldură mare, aer, lumină, depozitare sau acizi.
Spre deosebire de acidul folic natural, extrem de sensibil, varianta produsă, pe cale sintetică, este extrem de rezistentă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu