Vitamina B12 sprijină senectutea




Organismul nostru necesită doar 3 micrograme de vitamina B12 ! Este şi motivul pentru care o carenţă de B12 este destul de rară.
Cu excepţia unor afecţiuni, vârstnicii peste 65 de ani sunt cei mai afectaţi, datorită unei absorbţii intestinale deficitare.


În mod normal, vitaminele au capacitatea de a traversa singure bariera intestinală. Vitamina B12 face, însă, o excepţie, datorită structurii sale : în mijlocul fiecărei molecule se găseşte cobalt, de unde şi denumirea de ciancobalamina.Pentru a ajunge în sânge prin intermediul mucoasei intestinului, ea are nevoie de o albumină de transport, aşa-numitul “factor intrinsec”.

Începând cu vârsta de 65 de ani mucoasa stomacală produce o cantitate mai mică din acest factor. Prin urmare, are loc o absorbţie scăzută de vitamina B12.
În cazul absorbţiei insuficiente, rezervele de B12 depozitate în ficat sunt consumate treptat. Consecinţele sunt reprezentate prin memorie slabă, probleme de învăţare şi concentrare, putere de reacţie întârziată şi depresii legate de bătrâneţe.

Recomandate sunt suplimentele injectabile de vitamină B12, alături de B1 şi B6

Vitamina B12 conlucrează cu acidul folic la formarea sângelui, protejându-ne totodată împotriva anemiei prin lipsa de vitamina B12 (anemia pernicioasă) sau prin lipsă de B12 şi acid folic (anemie megaloblastică).
B12 participă la regenerarea celulelor, la formarea materialului genetic şi  a sistemului nervos.
Administrarea vitaminei B12 este contraindicată în cazul persoanelor alergice, a tumorilor maligne, cirozei hepatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu